ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

Jak si letos vede trh s realitami?

Publikováno: 20.8.2019

Jsme v půlce roku 2019 a máme poměrně dosti dat, které nám ukáží, v jaké stavu je realitní trh v České republice. Na začátku roku to vypadalo, že zájem o nemovitosti vychládá a opadá. Potvrdilo se to v dalších měsících nebo se trh zmátořil a obchoduje se zase čileji? Podívejme se na několik statistik, které nám napoví:
První údaj je počet vložených kupních smluv do katastru nemovitostí pro území Prahy. Můžeme porovnat první čtvrtletí roku 2018 a roku 2019. Za leden až březen roku 2018 bylo 6877 úplatných změn vlastnictví v katastru nemovitostí, katastrální pracoviště Praha. Za leden až březen roku 2019 to bylo 5201 úplatných změn, tzn. pokles o 24,37%.
Další údaj, který nám více napoví, je počet a objem poskytnutých hypotečních úvěrů. Čísla máme za období od ledna do května 2019 pro celou Českou republiku. Meziročně v Česku počet poskytnutých hypoték klesl zhruba o 27% a jejich objem se snížil zhruba o 21%. Je ale taky patrné, že po prudkém propadu na začátku roku, se situace postupně stabilizuje.
Poptávka po nemovitostech je úzce spojená se všeobecnou ekonomickou situací a náladou. Když se nezaměstnanost drží při zemi a naopak rostou mzdy a zisky firem, je poptávka po nemovitostech vždycky vysoká. Takové období prožíváme právě teď a dokud to tak bude, nečekejme významnější pokles cen realit. Pokud nás čeká ještě pár let růstu ekonomiky a výplat a kupní síly, pak se dá čekat, že se pomaličku budou zvedat i ceny domů a bytů.

Hledáme nemovitosti ve Zlíně a okolí

Zdarma oceníme Vaši nemovitost k prodeji

Odměna za tip nemovitosti na prodej nebo pronájem

Nabízíme kompletní profesionální realitní služby